Uvac
Uvac je postao jedan od najpoznatijih simbola turističke ponude Srbije. Nalazi se na svim slikama i turističkim opisima koji predstavljaju Srbiju. Stanište beloglavog supa, prostor koji čuva mnogobrojne retke vrste flore i faune, tradicionalno mesto na kome možete upoznati osobine jugozapada Srbije, najukusniju hranu kraja i osobenosti naroda. 🌲S obzirom na to da je Uvac uvek dobra ideja za odmor i relaksaciju, najbolje ga je posetiti leti i tokom proleća.
Njegovo jezero i zelenilo prirode koja ga okružuje mogu biti savršeno mesto za beg od vrućine i gradske gužve. A ukoliko ste ljubitelj prirode i volite da istražujem, poseta u proleće je dobar izbor.🌲Priroda i sve lepote Uvca, njegovog biljnog i životinjskog sveta oduvek su bile nacionalno blago Srbije i jedan od njenih najlepših delova. Zbog toga je čitavo područije rezervata stavljeno pod zaštitu države još 1971.godine, po prvi put. Tokom 1995. godine ovo područije je prošireno i na druge, jednako lepe i značajne delove. Te nastavlja da pleni turiste širom regiona svojom velikom lepotom, divljom prirodom, bujnom florom i faunom i bogatim pečinskim sistem kroz koji se protežu i tri značajna jezera.🌲

Advertisements


Pećine su bogate stalaktitima i raznim pećinskim ukrasima i po bogatstvu ovo je jedan od najvažnijih pećinskih sistema Srbije. Najveći deo čini prelepa Ušačka pećina koja ima dva prostrana ulaza. Najzanimljivi deo ovog sistema čini jama Bezdana. Pečinski nakit je raznovrstan i može se pronaći u raznim, skrivenim mestima pećine.🌲Beloglavi sup je i najveća ptica koja živi u Srbiji koja ima veoma važnu i jedinstvenu ulogu u održavanju prirode i eko sistema. S obzriom na to da se hrani isključivo uginulim životinjama beloglavi sup vrši prirodnu reciklažu i može da živi čak do 50 godina. Ova prica je po mnogo čemu jedinstvena i impresivna. Drugi naziv za ovu retku i izumiruću, po mnogo čemu fantastičnu pticu je kralj neba i u tome su apsolutno neprikosnoveni.🌲


Advertisements

Lično doživljaj

Ukoliko ste zaljubnljeni u pravu i netaknutu prirodu, onda je ovo svakako mesto za vas. Bujna priroda, tajanstvene pećine, jezera, retke,  vrste biljaka i poslednje utočište gotovo izumrlog kralja neba, beloglavog supa, samo su neke od mnoštva divnih stvari koje možete videti tokom posete rezervatu Uvac. Posebno mesto za one koji znaju da uživaju.🌲Šta posetiti i aktivnosti za turiste?

-Kafana Ognjište, Nana, Jerinin grad, Manastir Uvac, Rendzerski kamp, Radoinjsko jezero, Restoran Rival, Restoran Uvac, Vidikovac Molitva.
-Istrazivanje Ledene pećine, poseta mosta na reci Uvac, krstarenje Uvačkim jezerom, vožnja kajakom.🌲

Nature Nature


Mesta koja možda želite da posetite👇👇

Meet Blogger

Moje ime je Aleksandar. Kao ljubitelj prirode svaku lokaciju pa makar drugima bila i ‘obicna’ kod mene budi poseban osećaj uživanja i radosti. Volim da imam pregled predela bila šuma ili ravnica. Volim tišinu ali takodje i buku koju priroda stvara, poseban je to osećaj i probacu da probudim to i kod vas da u svakoj sitnici vidite poseban doživljaj!

Nature Nature

Advertisements

3 реаговања на “Uvac”

Leave a Reply

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: