Site icon Nature Nature

Đavolja Varoš

Advertisements

Nalazi se na jugu Srbije, na planini Radan nedaleko od Kuršumlije, a čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe.

Đavolja varoš sastoji se iz dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Advertisements

Legenda

Tokom vekova, narod je o nastanku ovog mesta stvorio brojne legende. Prema jednoj, reč je o okamenjenim svatovima koji su, po nalogu đavola, krenuli da venčaju sestru i brata, pa ih je Bog za kaznu okamenio da zauvek podsećaju da nijedan greh ne prolazi nekažnjeno.

Drugo predanje kaže da je na tim prostorima nekada živela veštica koja je ispunjavala želje ljudima u zamenu za obećanje da će joj dati šta god jednom od njih zatraži. Ove 202 kamene kupe su oni koji nisu ispunili obećanje dato veštici ili su pokušali da je prevare.

Advertisements
Đavolja varoš je bila kandidat za jedno od sedam novih svetskih čuda prirode.

Lični dozivljaj 🌲

Zbog svojih oblika, kada duva vetar ovde se proizvode specifični zvukovi koji podsećaju na ljudske krike, pa je i to jedan od razloga što su joj ljudi dali ime Đavolja varoš i vezali mnoge legende za ovo mesto. Savet svima je da, ako želite da obiđete ovo sjajno mesto, valja otići van organizovanih agenciskih putovanja ili slično. Treba vremena za obići ovo nesvakidašnje mesto, valja osetiti tu energiju.

Advertisements

Nature Nature

Mesta koja možda želite da posetite👇👇

Advertisements

Meet Blogger

Moje ime je Aleksandar. Kao ljubitelj prirode svaku lokaciju pa makar drugima bila i ‘obicna’ kod mene budi poseban osećaj uživanja i radosti. Volim da imam pregled predela bila šuma ili ravnica. Volim tišinu ali takodje i buku koju priroda stvara, poseban je to osećaj i probacu da probudim to i kod vas da u svakoj sitnici vidite poseban doživljaj!

Nature Nature

Exit mobile version