Site icon Nature Nature

Caričin grad

Advertisements

Poštovanje svima,

Ovaj lokalitet iz 6. veka nalazi se blizu Lebana i oko 30 km od Leskovca, a jedan je od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Sagradio ga je car Justinijan I (527—565) prema predanju, iz zahvalnosti prema kraju u kom se rodio.Smatra se da je grad postojao i živeo svega 80 godina.

Advertisements
Narodni muzej u Leskovcu(rekonstrukcija grada)

Bio je okružen bedemima, a pored spoljnih utvrđenja otkriveni su i unutrašnji bedemi koji grad dele na tri dela: Gornji, Srednji i Donji. Na najuzvišenijem mestu u gradu sagrađen je Akropolj – sedište crkvene uprave, okružen snažnim bedemima, u središnjem delu ističe se centralni kružni trg gde se odvijao javni život grada.

Advertisements

Lični doživljaj,

Do odredjene destinacije je lako doći kolima. U blizini se nalazi istoimeni restoran, gde je, posle obilaska, pravo mesto da uz kafu skupite utiske. Šetanje po ovom mestu budi neke emocije i vrlo čudan osećaj. Satkano je viševekovnim promenama svega što se nalazi oko njega. Grad, iako u ruševinama i ostacima, i dalje čuva tu neku uspomenu, da kažem emociju koja se oseti dok ga obilazite, jer vas bar na trenutak vraća u sasvim neko drugo doba. Takodje, prizori i pogledi koji se pružaju kilometrima oko grada su prava inspiracija za fotografe, ljubitelje prirode, a zalazak sunca je već prizor koji morate sami da vidite i doživite. Da li je neko od vas posetio Caričin grad?

Mesta koja možda želite da posetite👇👇

Advertisements
Exit mobile version